Damiaan inspireert

Toen Damiaan op 15 april 1889 overleed en het nieuws van zijn dood vernomen werd, ging er een schokgolf door de wereld. Al tijdens zijn leven zette zijn voorbeeld mensen in beweging. Vanuit een kleine landtong waar niemand heen wilde, straalde plots een licht over heel de wereld. Die warme, lichtende gloed van naastenliefde en barmhartigheid, inzet en zelfgave, vervulde de harten wereldwijd met geloof, hoop en liefde.

Toen Damiaan op 15 april 1889 overleed, kon hij niet vermoeden dat zijn leven en werk zovele mensen zou bezielen en inspireren om te leven in zijn geest en te doen wat hij heeft voorgedaan: belangeloos kiezen voor kleine en weerloze mensen. Zijn werk onder de melaatsen was zijn leven. Zijn hoop verdreef wanhoop. Zijn geloof  verzette bergen. Zijn liefde genas ongeneeslijk zieken. Hij toonde zich een mens voor de uitgestoten mensen.

Toen Damiaan op 15 april 1889 overleed, bereikte zijn heldenstatus een nieuw hoogtepunt. Maar hij was een held tegen wil en dank. Hij was geen uitzonderlijke atleet maar een gedreven priester-missionaris. Hij overwon niet maar stierf glorierijk. Damiaans heldendom was buiten-gewoon. Het loont de moeite, naar de woorden van de Indiase geweldloze activist en hindoe Mahatma Gandhi (1869-1948), op zoek te gaan naar de bronnen van zulke heldhaftigheid.

Deze blog laat  zien hoe Damiaan  uitblonk in vele kleine goede dingen. Zijn oeverloze inzet,  menselijke aanpak en warme liefde waren zijn handelsmerk. Geïnspireerd door het voorbeeld van Jezus van Nazareth steeg hij ver uit boven zichzelf, boven zijn kleinmenselijke kanten, fouten en gebreken.

Deze blog laat zien hoe Damiaan op zijn beurt mensen bezielt en inspireert om boven zichzelf te stijgen en in zijn voetsporen te gaan en meer mens te worden voor hun medemens.

Deze blog vertelt het verhaal van Damiaan, held en heilige, bewonderd en gevierd, nagevolgd en vereerd. Het is het verhaal van Pater Damiaan en van mensen, vroeger en nu, geïnspireerd en gefascineerd door zijn levenswerk.

damiaan insp

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s