Herbeleef lezing Kerri Inglis

Op uitnodiging van het Damiaanfonds van de KU Leuven gaf historica Kerri Inglis, professor Hawaiiaanse geschiedenis aan de Universiteit van Hawaii, op 14 april in het Damiaancentrum een lezing over de sociale geschiedenis van lepra op de Hawaii-eilanden.
Van 1866 tot 1969 werden op de Hawaii-eilanden ongeveer 8000 personen afgezonderd en verbannen naar de melaatsennederzetting van Molokaï.

Copyright Kerri Inglis

Copyright Kerri Inglis

In haar lezing liet Kerri de vergeten stemmen horen van patiënten uit deze belangrijke periode van de Hawaiiaanse geschiedenis. Ze liet de toehoorders kennismaken met wat ze las in talrijke brieven en artikels die de patiënten en hun dierbaren schreven aan de Hawaiiaanse gezondheidsraad en de Hawaiiaanse kranten, en met wat ze vernam uit talrijke mondelinge getuigenissen verzameld in de voorbije eeuw. Samengebracht vertelt dit divers bronnenmateriaal de rijk geschakeerde geschiedenis van een ziekte, van de veranderende maatschappelijke omgang met deze ziekte en van de gevolgen voor Hawaii en de Hawaiianen. Hun brieven geven een exclusieve en intieme blik op hun ervaring van de ziekte, hun afscheid van hun dierbare familie en vrienden, het overleven en sterven in ballingschap.

U kunt de lezing (opnieuw) beluisteren via onderstaande opname:

Voor meer info over het boek dat Kerri Inglis schreef over dit onderwerp, klik hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.