Damiaan inspireert Dirk Vannetelbosch

Dirk Vannetelbosch is een bijzonder man die werd wat hij is: priester van God en herder voor mensen. Ooit werd hij als dienstplichtige geweigerd omdat hij stotterde. Voor Dirk begon alles bij Pater Damiaan, zo geeft hij zelf aan.

Ik was 12 jaar en fan van Pater Damiaan. Daar moet de liefde voor het vak, de roeping, geboren zijn. Ik vroeg aan mijn toenmalige leraar of je Latijn moest kennen om priester te worden, want ik was en ben nog altijd niet de intelligentste! Zes jaar na mijn kennismaking met de verhalen van Pater Damiaan – ik was net 18 jaar – wilde ik zelf priester worden. Ik maakte kennis met het seminarie in Leuven maar ik durfde het thuis nog niet te vertellen. Daarom begon ik andere studies en vervolgens ging ik werken in een bank.

Copyright Jan Aelberts

Copyright Jan Aelberts

Dankzij Brusselse vrienden kwam hij in contact met het CPRL, waar mannen, met late antwoorden, of roepingen, konden studeren voor priester. In alle stilte ging hij er studeren. Hij wilde zeker zijn dat het geen bevlieging was. Dirk hield vol en werd pastoor. Hij deed zijn stage in het Sint-Jansziekenhuis in Brussel, omdat hij dacht dat hij toch nooit voor een volle kerk zou kunnen preken. Via een mislukte benoeming in Ukkel (waar hij onder een diaken stond, die zelf tijdens de dag de ziekenzalving gaf en Dirk enkel nodig had voor de wachtdienst tijdens de nacht, en waar hij nogmaals met zijn neus op de feiten gedrukt werd omdat een stotteraar niet voltijds betaald kon worden in een ziekenhuis), belandde hij in Laken. Uiteindelijk kwam hij niet veel later in de Sint-Pieterskerk in Jette terecht. Het was voor Dirk opnieuw een moeilijk begin maar hij gaf niet op.

Als stotteraar is het altijd moeilijk om contacten te leggen. En je kan je inbeelden dat examens of voorstellingen, waar je je moet bewijzen, vele slapeloze nachten en stress tot gevolg hebben. Ook de vreemde talen in Brussel zijn voor stotteraars enorme uitdagingen. Maar eens je deze obstakels hebt overwonnen, gaan er vele deuren open. Dat was ook zo in de tijd van Damiaan. Met zijn Tremeloos accent zou hij ook niet ver gekomen zijn.

Intussen is Dirk al twaalf jaar pastoor in Jette en zit zijn kerk stampvol. Jong en oud komen er samen. Talrijke vrijwilligers helpen mee. Als herder is Dirk blij om zo samen gemeenschap te vormen en kerk te zijn.

Met dank aan Dirk Vannetelbosch en Jan Aelberts 

Bron: Het Laatste Nieuws, 24 februari 2016 en Dirk Vannetelbosch

Copyright foto: Jan Aelberts

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.