Wees niet onverschillig

Nog voor Damiaan naar de melaatsennederzetting van Molokaï ging, maakte hij kennis met lepra in de districten op het eiland Hawaii (Big Island) waar hij werkzaam was. Hij zag hoe zieke personen en ‘verdachte gevallen’ door politieagenten werden opgespoord en als misdadigers werden opgesloten in afwachting van het finale verdict en de verbanning naar die natuurlijke gevangenis op de noordelijke landtong van het eiland Molokaï. Men huiverde bij de gedachte weggebracht te worden naar een plek die onheilspellende bijnamen als ‘plaats waar geen wetten gelden’ en ‘levend kerkhof’ droeg.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

Meer dan eens was Damiaan de machteloze toeschouwer van schrijnende taferelen waarbij vaders, moeders, zonen, dochter , broers, zussen, vrienden en kennissen gedwongen afscheid namen voorgoed. Hulpeloos geschreeuw en oeverloos gehuil braken Damiaans hart. Hij moet de wanhoop gezien hebben van de gevangenen van een ziektebeleid zonder genade en de knagende onmacht en droefheid van de achterblijvers. Hij wilde helpen. Toen zijn bisschop de vraag stelde wie de zieke mensen op Molokaï wilde nabij zijn, stelde Damiaan zich onomwonden kandidaat. Hij ging naar hen toe en vroeg aan zijn oversten te mogen blijven. Er was zinvol werk te doen.

copyright Louisa Janssens

Copyright Louisa Janssens

“Deze arme christenen, al bijna stervend, schreeuwen luid om een priester”, schreef hij in één van zijn eerste brieven aan pater generaal. Damiaan liet zich raken door de hulpkreet van mensen aan de kant geschoven door een kille gezondheidspolitiek in naam van het algemeen belang. Hij waagde de sprong zonder enige garantie, zonder het minste voorbehoud. “Ellende zowel moreel als fysisch omringt mij van ’s morgens tot ’s avonds en mijn hart breekt ervan. Ik probeer mij nochtans altijd blij te tonen om mijn zieken op te beuren”. In tranen deed hij het goede. In tranen troostte hij de mensen. In tranen geloofde hij de gelukkigste missionaris ter wereld te zijn. In tranen hield hij zielsveel van zijn melaatse vrienden, kinderen van God. Keek hij in het door ziekte getekende aangezicht van een zieke vriend, dan zag hij een broer of een zus.

Damiaan bleef niet onverschillig. Hij trok geen pantser op rond zijn hart. De pijn, het verdriet, de onmacht en de wanhoop van zijn medemens brachten hem van de wijs. Hij stopte zich vervolgens niet weg achter goedkope excuses. Hij nam zijn broederlijke verantwoordelijkheid. Hij zat niet stil. Hij kwam in actie. Hij liet van zich horen. Want “wie stil blijft over wat er echt toe doet, houdt op te leven”, aldus Nobelprijswinnaar Martin Luther King. De keuze van één man toen, veranderde het leven van velen tot op vandaag.

Ruben Boon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.