Damiaan door Johannes Wickert

Johannes Wickert, kunstenaar van Duitse afkomst maar woonachtig in ons land, zorgde voor illustraties bij een gids waarin de roepingsgeschiedenis van Jozef De Veuster tot de heilige Damiaan van Molokaï wordt geschetst . Hij heeft gekeken naar pater Damiaan en hij laat ons genieten van wat hij heeft gezien: Jozef De Veuster die zijn leven verliest om het in Christus te vinden. De rode draad doorheen dit roepingsverhaal vormt een vers uit het evangelie dat de jonge Jozef aan het denken heeft gezet: ‘Wie zijn leven wil redden, zal het verliezen. Maar wie zijn leven verliest om Mijnentwil zal het vinden.’ (Matteus 16, 25). In de schilderijen van Johannes Wickert wordt deze rode draad verbeeld in het goddelijke blauw. Damiaan vindt de aanzet voor het leven dat Jezus hem wil geven in de Bijbel, in de vreugde om zijn roeping, in de tedere omhelzing van de melaatse. Als Damiaan zelf melaats is geworden, heeft hij het leven in Christus ontvangen. Met Paulus roept hij uit: ‘Ikzelf leef niet meer, Christus leeft in mij.’ (Gal 2, 20).

Copyright Johannes Wickert

Copyright Johannes Wickert

Je ziet de groei in de roeping aan verschillende elementen op de schilderijen: de ogen van Damiaan gaan stilaan meer open tot ze stralend staan omdat hij in het gelaat van de melaatse, de blik van Christus ontmoet. Je kunt de groei ook aflezen in het kleine twijgje dat bloesems krijgt en uiteindelijk rijpe vruchten geeft. Je ziet het ook aan het gelaat van Damiaan dat van ernstig over uitbundig naar gelukzalig groeit. Je ziet het ook aan zijn voeten: eerst zijn ze nog beschermd door schoeisel, dan worden het blote dansende voeten en uiteindelijk de voeten van ‘wij melaatsen’. Hij verliest op het eerste zicht, maar vindt honderdvoudig leven.

Het oor van Damiaan valt op: wie het leven wil vinden, moet luisteren: luisteren naar het Woord Gods, luisteren naar de goddelijke muziek, luisteren naar de zieke. Het oor van Damiaan staat groot open om te ontvangen en vol te stromen van het leven dat God hem geeft. Dat leven betekent hoop voor wie zonder hoop zijn. De achtergrond kleurt van donker of blauw naar de kleuren van de regenboog. Het verbond van God tekent zich af in het leven van Damiaan.

Luc Van Hilst

Voor een afdrukbare versie, klik Johannes Wickert schildert Damiaan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.