Oprecht en vriendelijk

Hij was 10 toen hij naar de melaatsenkolonie van Molokaï werd gebracht. In 1942 kwam Hyman Fujinaga er aan. Hij hoorde er voor het eerst over pater Damiaan maar het liet hem als protestant in het begin eerder koud. In 1951 besloot hij katholiek te worden. “Ik was in die tijd erg ziek”, vertelt hij, “Ik kreeg dagelijks bezoek van de katholieke priester. De zusters gaven me godsdienstles en spraken me over de heiligen. En zo groeide het verlangen in mij om katholiek te worden”. En de figuur van Damiaan? “Damiaan vroeg niet of je katholiek was of niet maar hij hielp. Hij was behulpzaam, oprecht, vriendelijk en oecumenisch tegenover alle bewoners. Ieder werd door hem bemind, ongeacht zijn geloof. In de jaren dat hij hier leefde, heeft hij enorm veel gedaan voor ons.

Men zegt wel dat Damiaan niet naar zijn oversten luisterde, maar dat kwam daardoor, omdat hij eerst naar de noden van de mensen luisterde. Damiaan kwam hierheen om van ons te houden als van zijn broers en zussen. Hij hield nooit op met werken. Hij stelde zichzelf steeds op de laatste plaats. Daarom zal hij nooit vergeten worden. Hij was een man die van de mensen hier hield. Hij heeft Kalawao en de grond hier gemaakt tot een gezegende plaats”.
Zie J. HERMANS, Damiaan een heilige voor onze tijd. Het leven van een eenzame Godzoeker en het voortleven van zijn Boodschap, Oegstgeest, 1994.

Copyright afbeelding: Damiaan Vandaag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.