Moedige dwarsligger en koppige optimist

Vandaag is het Goede Vrijdag. Wereldwijd herdenken christenen dan de kruisdood van Jezus Christus, de zoon van God. Doorheen Jezus laat God zijn ware aard zien. Gods onvoorwaardelijke liefde voor de mens uit zich tot in het extreme en onvoorstelbare. Zijn eniggeboren zoon torst het lijden van de mensen, gaat eronder door, voelt zich verraden en verlaten, ledigt de kelk tot op de bodem. Hij wordt in de kou gelaten, bespot en aan het kruis genageld. Hij sterft. Je zou voor minder de moed opgeven maar de liefde van God voor zijn mensen is zo groot dat hij zijn zoon uit de dood doet opstaan. De goddelijke liefde overwint de dood. Na alle verlatenheid, alle wanhoop, alle verraad, alle lijden komt de opstanding. Plots werp je de last van je schouders, zie je licht aan het einde van de tunnel, vat je moed en voel je de kracht om weer op te staan. Er is hoop als je er maar in gelooft.

Gelukkig en tevreden tot het einde

Wanneer hij leeft en werkt op Molokaï en vooral als hij zelf melaats is, gebruikt Damiaan vaak de beeldtaal van het kruis. Zijn ziekte is een kruis dat hij dapper dient te dragen in het voetspoor van Jezus. Het verkort de weg naar het hemelse vaderland zoals hij dat verwoordt als kind van zijn tijd. Door zijn ziekte voelt Damiaan zich nog meer verbonden met de melaatsen van Molokaï. Samen eucharistie vieren met zijn zieke vrienden is zijn grote troost. En ook al is hij goed ziek en voelt hij zijn krachten afnemen, hij zal niet ophouden vol toewijding te zorgen voor het welzijn van ‘zijn’ melaatsen en dat totdat hij erbij neervalt. Hij wilt op post blijven tot het einde en goed doen voor zijn mensen zonder zichzelf daarbij te ontzien. Damiaan voelt er zich gelukkig en tevreden bij.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

Opstanding

Zo gaat Damiaan in de voetsporen van Jezus. Hij wordt getroffen door het leed van mensen verbannen uit de samenleving vanwege hun ziekte. Hij kiest partij voor hen, deelt hun leed en geeft zelfs zijn leven voor hen. God laat hem niet ten onder gaan. Hij geeft Damiaan de kracht van het kruis, de goddelijke liefde om vol te houden en door te bijten en voorbij de uitzichtloze situatie dat lichtpuntje hoop te ontwaren. Op Molokaï rolt Damiaan de steen van de wanhoop, de pijn, het verdriet, de eenzaamheid weg en krijgt daarbij de hulp van mensen van goede wil over grenzen van geloof en cultuur heen. De ongeneeslijke zieken op Molokaï herontdekken de vreugde, de blijdschap en de schoonheid van het leven. Ze staan op en her-leven.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

Broosheid

Verwijst het kruis zo niet naar onze eigen kwetsbaarheid? Verwijst het kruis zo niet naar de ander, onze medemens in nood die ons vraagt hem of haar in broosheid te dragen, mee op weg te gaan, mee te lijden? “Gelukkig de mens die zijn naaste in diens broosheid draagt, zoals hij door hem gedragen wil worden, als hij in een soortgelijke situatie verkeert”, onderstreept Franciscus van Assisi (Wijsheidsspreuk 18). Damiaan deed wat Jezus hem had voorgedaan.

Copyright Damiaan Vandaag

Copyright Damiaan Vandaag

Dwarsliggers en optimisten

Het kruis bestaat uit twee dwarshouten”, schrijft Phil Bosmans in zijn dagboek, “Daarom zal het eeuwig en overal ‘dwarszitten’. Het kruis staat dwars tegen de wereld. Wie het kruis draagt, kan alleen een ‘opstandeling’ zijn”.
Het kruis is een christelijk symbool bij uitstek. Christenen liggen dwars, geven het geloof, de hoop en de liefde niet zomaar prijs. Ze zijn ‘opstandig’. “Voor Sartre was de hel onder ons, voor de christen is de hel iets buiten dit leven”, benadrukt Roger Burggraeve, “ We krijgen steeds een nieuwe kans. Nooit is iets of iemand verloren. Christenen zijn koppige optimisten, net zoals God. God wil niet dat een mens verloren gaat”.

Christenen hopen en geloven dat niet de dood maar de liefde het laatste woord heeft. Niemand mag verloren gaan. Damiaan was inderdaad een moedige dwarsligger en een koppige optimist. In het licht van Pasen nodigt hij ons uit om gebroken brood te zijn voor onze medemens en elkaar als kwetsbare mensen in broosheid te dragen.
Een Zalig Pasen!

Ruben Boon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.