Een bewogen grensganger

Damiaan was een bewogen grensganger, bewogen om het leed, de ziekte, de eenzaamheid van zijn mensen. Hij had niet enkel medelijden met hen. Hij leefde en leed echt met hen mee. Voor zieken en gewonden had hij een woord, een onderdak.
Hij was een grensganger. Hij maakte geen afrasteringen en scheidingsmuren. Hij trok geen afgeronde krijtlijnen. Voortdurend overschreed hij de grens tussen ziek en gezond, tussen wet en liefde, tussen gezag van boven en eigen geweten.
Hij was gekomen ‘opdat zij leven zouden hebben’. Daarom vocht hij dagelijks tegen de dood, tegen de wanhoop, tegen de structuren. Hij hergaf zijn mensen hoop, toekomst, vrijheid en een begin van vrede. Vruchten van Gods Koninkrijk. Daarbij ging hij geen enkel conflict uit de weg, met wie dan ook. Wat had Christus anders gedaan? Hij had maar een bedoeling: zijn mensen weer mens laten zijn. Hij wilde hen kost wat kost de overtuiging geven: jij bent de moeite waard. Jij mag er zijn. Kies voor het leven.
En in de zorgende aanwezigheid van Damiaan konden de mensen iets ervaren en vermoeden
van Gods eigen zorg en goedheid. Godsdienst werd er vertaald in mensenliefde. Omdat Damiaan zo gedaan heeft, leeft hij onder ons voort tot op de dag van vandaag.

(Naar Damiaan Special, Inter Nos, n° 2, april 1989, p. 39)

Copyright afbeelding: Damiaan Vandaag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.