Kerstbezinning Op een dag kwam God naar de aarde en zei: ‘Wij, melaatsen …’

Het verhaal van Gods menswording is een liefdesverhaal. Jezus kwam naar de aarde om ons lief en leed te delen. Net als Damiaan worden ook wij opgeroepen om anderen nabij te zijn.

Zestien jaar leefde Damiaan te midden van mensen die verbannen waren naar de melaatsenkolonie. Hij verbond hun wonden, omarmde hun lichamen, sprak tot hun hart dat anders alleen gelaten werd. Hij organiseerde scholen, muziekkapellen, koren. Hij timmerde eigenhandig 2000 doodskisten, zodat deze mensen waardig begraven konden worden. Molokaï werd steeds meer een plaats om te leven dan om te sterven. Damiaan straalde hoop en vertrouwen uit.

Op een zondag, niet lang na zijn aankomst in de nederzetting, begon hij zijn preek met twee woorden: ‘Wij, melaatsen’. Hij was daar niet alleen om te helpen en het lijden te verlichten. Hij was één van hen. Vanaf die dag deelde hij zijn leven nog intenser met hen. Hij was er gekomen om met hen te leven. Hij zou ook met hen sterven. Ze waren helemaal verbonden.

Wie Jezus wil volgen, moet dienaar willen worden zoals Hij. Een dienaar die zijn leven deelt en geeft in liefde. Pater Damiaan is in de wereld van lijdende mensen afgedaald, niet als eenzame, maar als eensgezinde. Hij was intens verbonden met Jezus. Zo heeft hij geleefd met en voor uitgestoten mensen onder wie de Heer ook aanwezig was.

Ook vandaag zijn er allerlei soorten lepra die bronnen zijn van uitsluiting en uitstoting: ziekte, prostitutie, werkloosheid, rassendiscriminatie, handicap, drugs… Ook nu is het van belang de angst te overwinnen, je tot hun naaste te maken, een netwerk van relaties op te bouwen, de stem te worden van de stemlozen. Je zult telkens opnieuw geboren worden.

(naar John Ortberg, God is closer than you think, Michigan, 2005 : p. 95-96)

Copyright afbeelding: Damiaan Vandaag

Afdrukbare versie: Kerstbezinning Wij melaatsen

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.