Kunstenaar worstelt met zichzelf en met Damiaan

Constantin Meunier (1831-1905) staat deze dagen volop in de belangstelling met twee tentoonstellingen, één in Leuven (Museum M) en één in Brussel (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten). Meunier maakte ook een Damiaanbeeld en dat heeft van de kunstenaar toch heel wat gevraagd…

De voorbereidingen voor een nationale hulde ter ere van Pater Damiaan startten dadelijk nadat het bericht van zijn dood (15 april 1889) ook België bereikt had. Een monument moest het werk van naastenliefde van de held van Molokaï op treffende wijze vereeuwigen. Het zou ergens een plaats krijgen in de Leuvense binnenstad. Begin jaren 1890 kreeg de vrijdenkende Brusselse beeldhouwer Constantin Meunier die toen woonde en werkte in Leuven, de opdracht ‘zijn’ Damiaan te beeldhouwen.

De uitvoering kostte hem heel wat moeite. Het was zoeken naar een gepaste beeldtaal op een moment dat het de kunstenaar op privévlak niet voor de wind ging. Het jaar 1894 bracht het overlijden van zijn twee zonen. Hij sukkelde in een depressie en stortte zich in zijn werk. Zijn Damiaanbeeld moest de overwinning van het leven op de dood verbeelden .

Na verschillende ontwerpen koos hij voor een Damiaan die zijn schoudermantel slaat om een doodzieke melaatse als symbool voor Damiaans toewijding ten koste van zijn eigen leven. Op zondag 16 december 1894 onthulde men het bronzen beeld plechtig in het Sint-Donatuspark. Heel waarschijnlijk was Meunier erbij. Nog voor dit zwarte jaar uit zijn leven voorbij was, keerde hij evenwel terug naar de hoofdstad. Leuven deed teveel herinneren aan één van zijn overleden zonen.

In 1907 kreeg Meuniers Damiaan een nieuwe plek aan de Sint-Jacobskerk. Meunier zorgde ook nog voor een aantal kleine replica’s van het moederbeeld. Het originele plasteren model van zijn hand staat in het Damiaaninstituut in Aarschot.

Literatuur: Micheline Jerome-Schotsmans, Constantin Meunier. Sa vie, son oeuvre, Waterloo, 2012 en René Obbels, Damiaan inspireert kunstenaars, Leuven, 1998.

Copyright afbeelding: Damiaan Vandaag

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.