Een gevangene van zijn eigen roeping

Toen Damiaan op 10 mei 1873 aankwam in de melaatsenkolonie van Molokaï, bewoog hij zich vrij over het ganse eiland Molokaï. Hij bezocht en bediende ook andere parochies buiten de nederzetting. Hij ging geregeld naar Honolulu om te vergaderen met zijn oversten, te biechten en om de zusters te bedanken voor hun materiële hulp aan de melaatsen. Dat heen en weer gereis van de ‘held van Molokaï’ bleef niet onopgemerkt. Damiaan kroop er bovendien mee door de fijne mazen van de strenge quarantainewetgeving van de Hawaiiaanse overheid. Ongewild deed hij zo afbreuk aan het gezag van de Hawaiiaanse gezondheidsraad die er alles aan deed om de lepraziekte in te dijken en verspreiding tegen te gaan. Zoals te verwachten viel, kreeg Damiaan begin september 1873 dan ook een brief van de secretaris van de Gezondheidsraad. Hij las erin dat hij niet langer, ook al was hij dan gezond en wel, de leprozerie mocht verlaten.

In 1873 verstrengde de quarantainewetten. Gezonde helpers (kokua) van doodzieke melaatsen werden niet langer toegelaten. Wie voortaan de melaatsennederzetting wilde bezoeken, moest daarvoor de officiële toestemming krijgen. De bootladingen zieken namen evenwel niet af. Dit strenge verbod maakte van Damiaan een gevangene van zijn eigen roeping. In een brief aan zijn broer schrijft Damiaan het volgende:

Meer dan 2000 melaatsen werden verbannen, daarvan zijn er 800 nog in leven. Onder hen een aantal brave getrouwe christenen alsook een redelijk aantal nieuw gedoopten. Deze instelling had duidelijk nood aan een residerend priester alhoewel dit niet zo’n gemakkelijke zaak was. Alle communicatie met de nederzetting is strikt verboden tenzij men aanvaardt zich hier, samen met de bannelingen te laten opsluiten. Daar ik op de dag van mijn geloften reeds onder het baarkleed heb gelegen, was ik ervan overtuigd het mijn plicht te zijn mezelf aan te bieden bij zijne Excellentie. Die zoals hijzelf heeft gezegd niet zo wreed was zulk een offer op te leggen in naam van de gehoorzaamheid. (Brief aan Pamfiel, 25 november 1873)

Copyright afbeelding: Damiaan Vandaag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.