Moeder Marianne Cope (1838-1908): Heilige van Molokai

“Moeder Marianne Cope” is geboren in Duitsland in de stad Heppenheim. Zij is sinds 21 oktober 2012 heilig verklaard te Rome . Zij verrichtte zoals “ Pater Damiaan De Veuster” baanbrekend werk in Hawaii op het eiland Molokai. Haar pionierswerk begon reeds als jonge Franciscaanse zuster in de jaren 1863 in de staat New York en sinds 1883 in de uitzonderlijke zorg in een hospitaal voor melaatsen op de Sandwich eilanden in Honolulu, Hawaii.

Haar weg staat voor emigratie en missie.

In november 1888 komt zij op het eiland Molokai terecht waar zij met de doodzieke “ Pater Damiaan” intens zal samenwerken in de uitbouw van de nieuwe nederzetting van het Bishop Home van Kalaupapa. Later zal zij in 1889, na de dood van Pater Damiaan, de supervisie van het jongenstehuis , het “Baldwin Home” mede op zich nemen.

Marianne Cope bij opgebaarde Damiaan. Copyright Damiaan Vandaag

Marianne Cope bij opgebaarde Damiaan, 1889. Copyright Damiaan Vandaag

Dertig jaar lang , tot aan haar dood werkte zij dag en nacht samen met haar medezusters , tussen leprapatiënten, kinderen en volwassenen , even heldhaftig als de “vader van de melaatsen” maar met meer professionalisme.

Tot op vandaag inspireert zij ons als religieuze vrouw , vooruit zijnde op haar tijd, door haar bezield leiderschap en deskundige aanpak.

Haar optimisme, sereniteit en Godsvertrouwen inspireerde hoop in diegenen die rond haar waren en verminderde de angst om melaats te worden. Zij leerde haar medezusters dat hun eerste plicht was het leven aangenaam te maken van hen die hard te lijden hadden door die verschrikkelijke ziekte van melaatsheid. Men kon niet weggaan zonder beïnvloed te zijn van de zachte en vredevolle invloed van haar grote en edele geest. Haar tegenwoordigheid leek iemands vermoeide hart te vullen met nieuw leven en de ontmoedigde geest weer kracht te schenken.

Marianne Cope in rolstoel enkele dagen voor haar overlijden, 1918. Copyright Damiaan Vandaag

Marianne Cope in rolstoel enkele dagen voor haar overlijden, 1918. Copyright Damiaan Vandaag

Zij bekeek vaak het kruisbeeld . Zij herinnerde zich Jezus woorden : “Neem je kruis op en volg mij.” Het gaat niet langs een pad van rozen, neen ’t is geen gemakkelijke weg, maar een weg die bezaaid is met doornen en rozen.

In één van haar laatste brieven schreef zij : “ik wacht later niet op een hoge plaats in de hemel. Ik zal dankbaar zijn voor een klein hoekje daar waar ik God mag loven in eeuwigheid”.

Zuster José Vivys, zuster van de Heilige Harten

(Copyright uitgelichte afbeelding: Damiaan Vandaag)

Advertenties

One thought on “Moeder Marianne Cope (1838-1908): Heilige van Molokai

  1. Een complementaire bijdrage bij het leven van de Heilige P.Damiaan. Marianne met haar zusters, hebben zijn werk schitterend voortgezet op Molokai. Dank aan Zuster José, kennen we nu ook de tweede heilige op Molokai. Dank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.