Protestanten en katholieken vinden elkaar op Kalaupapa

Eenmaal geridderd en de rust teruggekeerd in de melaatsennederzetting van Kalaupapa blikt Damiaan uitgebreid terug op de gebeurtenissen in een brief aan zijn broer. Niet zonder enige ironie beschrijft hij zijn nieuwe ‘status’. Daarnaast onderstreept hij de prima verstandhouding tussen katholieken en protestanten in de nederzetting. Damiaan beschouwt ze als zijn broers en zussen in Christus. Op plaatsen waar mensen samen op de proef gesteld worden, verbleken verschillen en wordt de essentie duidelijk zichtbaar: leven naar Jezus’ voorbeeld als katholiek of protestant, is leven met respect, in solidariteit en dienstbaar voor elkaar.

Uit Damiaans brief aan zijn broer Pamfiel, 13 december 1881:

Na een stevige maaltijd klommen we opnieuw in het zadel en begaven we ons, Monseigneur en ik, naar het andere melaatsendorp, Kalaupapa, waar een bomvolle kerk ons zat op te wachten (ik moet je zeggen dat mijn ridderkruis het bisschopskruis van Monseigneur een beetje overschaduwde). Terwijl de bisschop druk bezocht werd, hield de ridder zich op in de biechtstoel en deed pater Albert een twintigtal doopsels. Nadien begeleidden we Monseigneur Herman naar de kerk waar hij een grote menigte zou vormen en het Heilig Sacrament zou zegenen.
De volgende dag ging Monseigneur opnieuw voor in de eucharistie en hield tevens de preek. Na de mis stond een afvaardiging van onze afgescheiden broeders, de calvinisten, onze bisschop op te wachten. Ze tonen dat hoewel er dan nog wel geen eenheid van geloof is er tenminste een goede verstandhouding is tussen de twee partijen. Een processie met ik weet niet hoeveel vlaggen vormde zich opnieuw en zo begeleidden wij de bisschop, het orkest voorop, naar de voet van de pali waar hij afscheid nam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.