Damiaan wandelt opnieuw door Tremelose straten

Op zondag 24 september 1989 ging er ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het overlijden van Pater Damiaan (15 april 1889) een historische Damiaanstoet door de straten van Tremelo.

Laten we de toenmalige burgemeester van Tremelo, Louis Haegemans, aan het woord over dit bijzondere massaspektakel rond Damiaan, hun ‘wereldburger’:

1989 is een uitzonderlijke gelegenheid geworden om het leven en het werk van Pater Damiaan opnieuw te accentueren en te belichten. Zowel internationaal, nationaal als plaatselijk, herdenken wij, onder de hoge bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin, de honderdste verjaardag van het overlijden van Pater Damiaan De Veuster, een koppig, sociaalbewogen en vastberaden Tremelonaar, die de wereld toonde dat iedereen recht heeft op eerbied, geborgenheid, verzorging en hulp.

De bewondering voor zijn heroïsch gedrag is bij de Belgische bevolking nog steeds zeer groot. Over godsdienstige overtuiging en politieke opvatting heen wordt hij geëerd als een nationale held met internationale dimensie.

Vandaag, 24 september, heet de gemeenschap van Tremelo U allen hartelijk welkom op deze “Historische Damiaanstoet”, georganiseerd met meer dan 2700 deelnemers, 16 praalwagens, 9 muziekkapellen en 200 ruiters.

Wij zijn ten zeerste vereerd Z.K.H. Prins Albert en Prinses Paola, Godfried Kardinaal Danneels, leden van de nationale en Vlaamse regering en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders in ons midden te mogen begroeten.

Ook U allen die van heinde en verre komt om te kijken naar de stoet ter ere van Damiaan, zijn wij zeer erkentelijk.

Tenslotte danken wij allen van harte die door hun maandenlange vrijwillige inzet deze viering hebben mogelijk gemaakt. Wij hopen tevens dat dit herdenkingsjaar een hernieuwde stap mag zijn tot een volledige uitbanning van de lepra.

Louis HAEGEMANS
Burgemeester van Tremelo

Tremelo, 24 september 1989

 

Afbeelding: copyright Damiaan Vandaag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.