Marianne Cope Museum in Syracuse (New York)

Recent opende het nieuwe Marianne Cope Museum de deuren op de campus van het Sint-Jozefhospitaal in Syracuse in de staat New York. Marianne Cope hielp mee dit hospitaal oprichten in de tweede helft van de jaren 1860. Enkele maanden voor de dood van Pater Damiaan, in november 1888, kwam zuster Marianne Cope samen met enkele medezusters aan op Molokaï om de zorg voor de melaatsen verder te zetten. Haar inzet en bezieling, haar professionele ingesteldheid en menselijk omgang met de patiënten maakten haar erg geliefd. Ze wordt ook vandaag meestal in één adem met Damiaan genoemd. In 2012 verklaarde paus Benedictus XVI haar heilig.

Het nieuw ingerichte museum in Syracuse vertelt met prachtige originele objecten, foto’s en documenten, op beeldende en interactieve wijze het verhaal van deze bijzondere religieuze vrouw, vanaf haar geboorte in Duitsland, de emigratie naar de Verenigde Staten, haar intrede bij de Zusters Franciscanessen, haar vroege loopbaan als onderwijzeres en ziekenhuisdirectrice, haar keuze voor de melaatsen op de Hawaii-eilanden, tot en met haar heiligverklaring in Rome.

Ook de rijke en veelzijdige geschiedenis en spiritualiteit van de zusters Franciscanessen krijgt aandacht. De zusters toonden zich dienstbaar in de gemeenschap waar ze woonden en werkten. Ze gaven onderwijs, richtten hospitalen op en bekommerden zich om de mensen aan de rand van de samenleving.

Vanuit haar gelovige inspiratie besloot de gewone vrouw en een eenvoudige zuster Marianne Cope, net als Damiaan, buitengewone dingen voor anderen te doen. Ze deed wat weinigen haar voordeden: naar de uitgestoten melaatsen gaan in de voetsporen van Jezus en Franciscus.

Het museum wil haar erfenis van naastenliefde bewaren en doorgeven en gewone mensen uit te nodigen buitengewone dingen voor onze medemens te doen.

Voor meer informatie over het museum, klik hier.

Bekijk ook dit kennismakingsfilmpje:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.