Gewoon liefde!

Op 29 november 2013 bracht U2 de song Ordinary Love uit. Niet veel later dat jaar overleed Nelson Mandela. Ordinary Love is te horen als titelsong in de film Mandela:  Long Walk to Freedom. Mandela’s leven en strijd tegen apartheid, en later tegen aids, lopen als een rode draad doorheen de geschiedenis van de Ierse rockband U2.

De bandleden voelden zich overdonderd toen de filmmakers hun vroegen een song te maken. Hoe de betekenis en de inspiratie van Mandela vatten in één liedje, vroegen ze zich af? Onmogelijk. Ze besloten dan maar een liedje te maken over de liefde. Niet over de romantische liefde maar over de lastige liefde die heel wat hindernissen en obstakels te overwinnen heeft. In de uiterst moeilijke omstandigheden van gevangenschap oefende Mandela zich in de lastige liefde, in de grenzeloze liefde. Je vijand beminnen ook al zou je hem ook kunnen haten. Mandela maakte het tot zijn levensopdracht. Hij vond zichzelf geen heilige maar een mens van vlees en bloed, met fouten en gebreken, die bleef proberen te beminnen zonder grenzen. Hoe lastig ook, liefde was zijn drijvende kracht.

En ging ook Damiaan niet de smalle weg van de lastige liefde? Hindernissen werden sprinkplanken. Moeilijkheden bleken uitdagingen. Wat bitter was, smaakte plots zoet. Lastige liefde  bracht hem diep geluk. De ‘gelukkigste missionaris ter wereld’ had zijn moeilijke momenten, zeer zeker, maar op het einde van zijn leven, melaats met zijn melaatse parochianen, ervoer hij een vreemd geluk, het geheim van de lastige liefde. Die liefde was het kloppend hart van Damiaans engagement.

“Are we tough enough, for ordinary love?”, zingt U2. “Ben jij ‘taai’ genoeg voor de lastige liefde?”, vragen Pater Damiaan en Nelson Mandela.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.