Naar de eerste missiepost

Eens priester viel er geen tijd meer te verliezen, moet Mgr. Maigret gedacht hebben. Hij nam zijn jonge wijdelingen direct op sleeptouw naar hun werkterrein. Een kort oponthoud op het eiland Maui temperde het ongeduld en de ijver van de jonge Damiaan niet. Leergierig en nieuwsgierig luisterde hij er naar de verhalen van ervaren missionarissen. In een brief aan zijn generale overste in Parijs, schrijft hij:

Enkele dagen na onze wijding kende Monseigneur, bisschop van Arathie, aan ieder van ons een werkterrein toe. Pater Livinus werd tot leraar benoemd aan het college; ikzelf werd met pater Clemens voor het grote eiland Hawaii aangeduid. In het begin van juni vertrokken we samen in gezelschap van Monseigneur. Een enkele nacht, op de stoomboot doorgebracht, was voldoende om ons naar het andere eiland Maui over te brengen, waar de paters Aubert, Gregorius en Leonoor waren geplaatst. We hadden het geluk hen op de plaats te begroeten, waar de boot even het anker wierp. Nauwelijks had ik de tijd hun mooie kapel de Heilige Mis op te dragen of het fluitsignaal van de boot verwittigde ons dat we dadelijk weer aan boord moesten. Het was zeer hard, Eerwaarde Pater, verplicht te zijn die confraters te moeten verlaten zonder hen te kunnen spreken, en zonder te weten hen nadien nog te zullen weerzien.
Ik deed er naïef mijn beklag over bij Onze Lieve Heer, ik vroeg Hem ons ten minste voor enkele dagen bij hen te laten, om te kunnen leren van hun ervaring in verband met de Heilige Opdracht die ons te wachten staat. De raadgevingen van oudere mensen zijn door een jonge missionaris geenszins te versmaden, zelfs indien hij alles wat de theologen hebben geschreven zou bestudeerd hebben en uit het hoofd kennen. De goede God verhoorde mijn gebed, want nauwelijks hadden we de baai verlaten, of een onvoorzien voorval deed het vaartuig terugkeren, ten gevolge van het vuur dat bij de machines was uitgebroken. Drie weken lang moest de boot buiten dienst blijven. Zo waren we terug bij de paters van Maui!

 

Beeld van de H. Damiaan door Willy Peeters in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel

Copyright: Damiaan Vandaag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.