Lei Hali’a O Kalaupapa

Lei Hali’a O Kalaupapa. Een lei ter herinnering aan de mensen van Kalaupapa. Op 30 juni herdacht men op Kalaupapa de 45ste verjaardag van het einde van de segregatie van mensen met de ziekte van Hansen (lepra). Als eerbetoon aan de mensen die leden onder deze politiek van isolatie en verbanning werd er op de 1200 gekende graven op Kalaupapa een lei gehangen.

Van 1866 tot 1969 stuurde de Hawaiiaanse regering om en bij de 8000 mensen met de ziekte of verdachte symptomen naar Kalaupapa, de noordelijke landtong van het eiland Molokaï. Daar leefden ze gescheiden van hun familie en vrienden tot ze stierven. De bewoners van de melaatsenkolonie hadden het vaak hard te verduren. Het gaat dan niet enkel over het natuurgeweld (stormen, tsunami’s). De materiële omstandigheden lieten, zeker in de beginfase, vaak te wensen over. En het opboksen tegen vooroordelen en stigmatisering viel de patiënten zwaar.

Toch ging er van in het begin een sterke kracht en spirituele energie uit van de bewoners van Kalaupapa. Ze begroeven zich niet. Ze lieten hun stem horen, probeerden contact te houden met familie en vrienden en vormden samen de gemeenschap van Kalaupapa. Ze stierven er en werden er begraven. Vele graven blijven anoniem. 1200 graven zijn geïdentificeerd. Zij werden getooid met een lei op 30 juni.

Het geven van een lei (een krans van bloemen, bladeren) symboliseert de liefde, het respect en de eerbied voor de vroegere bewoners van Kalaupapa. Het geven van de lei omkranst hun levens, hun ervaringen, hun offers liefdevol en respectvol.

Damiaans inzet was zijn eerbetoon aan de mensen van Kalaupapa. Omdat ze het meer dan waard waren…

Meer info: Lei Hali’a O Kalaupapa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.