Damiaans rust verstoord

Het begon met een brief van zijne majesteit koning Leopold III aan de Amerikaanse president Franklin Roosevelt op 12 februari 1935. Daarin schreef de koning dat de verering in België voor Pater Damiaan, ‘held van de naastenliefde’, groot is. De Paters van de Heilige Harten hoopten Damiaan  weldra ‘thuis’ te brengen.

Toen de melaatsen hoorden van de plannen van hun overheid, waren ze ontzet. Prompt tekenden ze protest aan. “Do you separate a father from his son…?”, vroegen ze zich luidop af. De stem van de melaatsen klonk maar vond geen gehoor. Ook met de vurige wens van Damiaan zelf om voor altijd bij ‘zijn’ zieke mensen te mogen blijven, hield men geen rekening.

En zo werd op 27 januari 1936 ’s ochtends de rust van Damiaan verstoord. Zuster Damiaan Uytterhoeven ss.cc., een nicht van Damiaan, was erbij:

Wat ziet men? Het geraamte wel bewaard, het hoofd wat links gedraaid, alsof hij wederziens wilde zeggen aan zijne kerk en altaar, het priestergewaad in goeden staat, de vingers samen met het rozenhoedje, enz. Hoe lang we het bezagen weet ik niet. (…) Men gaat de kist weeral sluiten wanneer iemand luidop zegt : ‘De melaatschen zijn zeer bedroefd’. De Bisschop geeft alsdan orders de kist in de straat te dragen, zoodat ook zij het stoffelijk overschot kunnen aanschouwen. Daarna zingen zij een treurzang en eindigen met het fameus ‘Aloha Oe’, hetgeen altijd tranen in de oogen brengt.

Met hun Aloha Oe namen de melaatsen afscheid van hun ‘vader’ en drukten ze uit hoeveel ze van hem hielden.

(Foto: Damiaancollectie, Paters der Heilige Harten, Leuven)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.