16 april 1889 – R.I.P. Pater Damiaan

Pater Wendelin Moellers was bij Damiaan in zijn laatste uren en ging voor in zijn uitvaart op 16 april 1889. Hij vertelt het volgende over de begrafenisstoet: “Het kruis ging voorop, dan kwamen de zangers en de leden van een begrafenisvereniging, daarna de Zusters [Zusters Franciscanessen] met de vrouwen en de meisjes, en na hen de kist gedragen door 8 mannen in het wit… Na de kist volgde de dienstdoende priester begeleid door priester Conrardy en de acolieten. De broeders, de mannen en de jongens sloten de rij”.

Op dat ogenblik woonden er 1200 melaatsen in de melaatsenkolonie van Molokaï. 800 liepen er mee in de stoet. Zuster Vincentia zag de kreupelen steunen op hun stok en de blinden bij de hand geleid.

Ze zag hoe de kleine kinderen toekeken hoe hun ‘vader’ in het graf werd neergelaten. Hun gezichten stonden droevig als ware ze hun beste speelkameraad verloren. De muzikanten stopten met spelen. De Hawaiiaanse vlag in de nederzetting hing halfstok en er hing ook een vlag in de boom boven Damiaans graf.

 

Foto: Damiaancollectie, Paters der Heilige Harten, Leuven.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.