15 april 1889 – 15 april 2014

Begin van de Goede Week. Dag op dag 125 jaar geleden bereikte Pater Damiaan de top van zijn Golgotha. Maandagochtend 15 april 1889 stierf hij in zijn pastorij in Kalawao op Molokaï omringd door dierbare vrienden en medewerkers. Zijn taak was vervuld. Hij keek ernaar uit om daar boven, in de hemel, Pasen te vieren met de Heer, zoals hij dat zo ontroerend zei op zijn sterfbed.

Van de sterfbedscène geeft Damiaans confrater Wendelin Moellers een aangrijpend ooggetuigenis. Een sprekend fragment uit zijn verslag:

“ ‘Wat is God goed!’, zei hij me(…), ‘omdat Hij me lang genoeg in leven heeft gelaten om 2 priesters naast me te hebben voor mijn laatste ogenblikken, en ook te weten dat er Zusters van Liefde (of goede zusters) zijn in het melaatsenkamp. Nu kan ik mijn Nunc dimittis (Laat nu, Heer, uw dienaar gaan) zeggen. Het liefdeswerk onder de melaatsen is verzekerd, ik ben dus niet meer nodig; ik zal dan ook spoedig naar boven gaan’”.

Jozef Ira Dutton, Damiaans helper en toeverlaat in de laatste jaren van zijn leven, zag hoe de melaatsen afscheid namen van hun geestelijke vader: “De gehechtheid van de melaatsen, volwassenen en kinderen, was werkelijk aangrijpend. Zij bestormden zijn huis dag en nacht en het kostte moeite hen uit zijn slaapkamer te houden”.

Toen de dood van de held van Molokaï bekend werd, veroorzaakte dat wereldwijd een schokgolf. Damiaan had de wereld wakker geschud voor het lepraprobleem. De ogen van de wereld waren gericht op die kleine landtong van het eiland Molokaï waar de melaatsennederzetting huisde. Bisschop Koeckemann die Damiaan niet altijd even goed begreep, verwoordt het kort na diens dood treffend: “Er is wellicht in de beschaafde wereld geen enkele stad, groot of klein, waar de naam van Pater Damiaan, niet gekend en geëerd is. (…) Zonder aan wie ook enig kwaad te hebben gedaan, heeft P. Damiaan, zoals Christus de wereld veroverd”.

Zoek de levende niet bij de dode! Damiaan blijft mensen raken. Damiaan blijft mensen inspireren om zich in zijn voetsporen in te zetten voor kleine mensen, voor mensen aan de rand. Als er iets is dat het 125-jarig overlijden leert dan is het dat: Damiaan inspireert!

En daarom zetten we deze bijzondere Damiaanblog op om deze inspiratie in de verf te zetten en levendig te houden.
Elke week vindt u hier minstens één nieuw Damiaanbericht uit de rijke Damiaangeschiedenis en -actualiteit om even bij stil te vallen, tot rust te komen, te ontspannen om nadien weer vol nieuwe energie verder te gaan.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Foto’s: Damiaancollectie, Paters der Heilige Harten, Leuven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.